Att transportera djur

Alla som äger djur, litet som stort, hamnar någon gång i situationen att man måste transportera djuret någon stans. Det kan vara transporten hem när man köper djuret, transport till veterinär, transport för träning eller tävling eller helt enkelt transport för att det är ett sällskapsdjur som ska följa med på en familjeaktivitet.
Det finns olika sätt att transportera sitt djur på och mycket hänger så klart på vad det är för typ av djur som man har. Ett mindre djur så som en kanin, katt eller en hund av en liten ras, är enklare att transportera än till exempel en häst. Ett djur som är litet till storleken kan man lättare transportera med kollektivt färdmedel så som buss och tåg, beroende på transportsträcka kan man också använda sig av cykel med tillhörande cykelvagn.
Men om det är större djur som ska förflyttas eller sträckan är längre så är det smidigaste sättet oftast bil. För att transportera djur med bil så finns det en del lagar och regler som det gäller att man följer för att inte riskera böter.
När man ska transportera en häst är kraven helt plötsligt mycket högre. Det är krav på att man ska ha en godkänd hästtransport, man ska se till att man har ett körkort som tillåter att man drar den extra vikten och man behöver en bil som är tillräckligt stark för att dra en hästtransport i uppförsbacke och olika typer av terräng. Volvo har alltid varit ett populärt bilmärke som uppfyller kraven som man har för att kunna dra en hästtransport, särskilt de lite sportigare modellerna så som XC90. Behöver man köpa en ny bil som har rätt kapacitet får man ofta hjälp hos bilhandlaren om man är tydlig med ens behov, en bilhandlare har dessutom ofta även begagnade bilar och en begagnad XC90 fungerar lika bra som en ny.
Även när man ska transportera en hund i bil så finns det finns regler och lagar att förhålla sig till. En hund i en bil räknas som last och ska vara säkert förankrat för att inte flyga runt i bilen och skada passagerarna. Detta kan man tillmötesgå på olika sätt men att ha en lös hund i bilen är inte godkänt. Ett alternativ är att hunden har ett säkerhetsbälte på sig som man spänner fast i bilens ordinarie bältesanordning och i ett sele på hunden. Man kan också använda sig av en mindre bur ståendes på sätet som man sedan spänner fast med bilens säkerhetsbälte. Ett tredje alternativ är en bur i bilens bagageutrymme vilket kräver en större modell av bil till exempel Volvo XC90 som har ett ordentligt bagageutrymme. Det finns olika typer av burar att välja mellan och en del är krocktestade för att inte bara skydda passagerarna vid en krock utan även skydda hunden om olyckan skulle vara framme. Ett sista alternativ på hundtransport är att man har en hundsläpvagn, en släpvagn som man kopplar på bilens dragkrok och som är försedd med ett antal boxar, detta är ett lämpligt alternativ om man ska transportera många hundar.