Djursjukdomar

klappar djur
Något som många inte verkar ha koll på vad gäller djur och då framför allt hundar som man möter utomlands är att dessa kan bära på sjukdomar och virus som kan smitta via bara ytlig kontakt. Jag ser ofta många svenska turister som klappar, matar och gosar med hundar utomlands helt ovetandes om vilka konsekvenser detta kan ge.

Som ni redan vet är jag själv också djurvän och får verkligen tvinga mig själv att låta bli att klappa och gosa med gulliga djur när jag är på resor utomlands. Helst av allt vill jag ju ta hem dem och pyssla om dem med massa produkter från apohem.se och göra dem rena och fina, men som sagt det är inte värt att riskera smittorna. Det jag främst oroar mig över är att en hund jag klappar ska ha rabies.

Sjukdomar kan smitta från djur till människor

Rabies är, för er som inte redan vet, ett virus som man tror kommer från fladdermöss. Rabies är en sjukdom som drabbar nervsystemet, viruset är även känt som ”vattuskräck”. När människor får rabies kan den orsaka hjärnhinneinflammation. Ett annat symtom som förklarar varför sjukdomen även kallas för ”vattuskräck” är att den sjuke inte klarar av att svälja vatten. Det sägs att sjukdomen kan ha en inkubationstid på hela 10 år. Inkubationstid är alltså tiden mellan smittan spridit sig till att den ger symtom. Det är först när symtomen visas som det är möjligt att ställa diagnosen men även innan dess kan den som är smittad smitta andra, man är nämligen så kallad bärare av viruset.

Denna hemska virussjukdom kan alltså överföras direkt från djur till människor, främst via det smittade djurets saliv. Smittan kan även föras över om en människa blir biten eller riven av ett smittat djur. Vanligaste orsaken till att en människa blir smittad av ett djur är att man blir biten av djuret.

Sammanfattningsvis betyder alltså detta att när du som turist lämnar Sverige och åker till ett annat land, framför allt ett land i Asien eller Afrika, då ska du tänka på att där kan det finnas djur smittade av rabies. Dessa djur kan se helt friska och krya ut men trots detta kan de vara bärare av viruset som kanske inte givit djuret symtom än. När en turist från Sverige lyfter upp en liten kattunge och blir slickad på handen då finns det risken att turisten får rabies. Turisten kan efter att ha blivit smittad av viruset sedan leva ett helt normalt och friskt liv i upp till 10 år innan symtomen ger sig till känna och diagnosen ställs. Under denna tid är då också den smittade en bärare av viruset och kan därmed smitta andra i sin närhet.

Så det jag vill ha sagt med denna text är att man inte ska klappa och gulla med djur utomlands och riskera att få och bli smittbärare av rabies.