Grillar påverkar djur & natur

grillar i skogen
Att grilla en ljuvlig sommarkväll i skärgården eller att värma sig vid en brasa efter att ha åkt skidor kan vara alldeles förträffligt. Men man måste tänka på djuren som bor i naturen också. Du grillar faktiskt i deras habitat.

Grillrök

Alla typer av grillning med kol bildar rök som innehåller skadliga partiklar. Dessa partiklar är giftiga och kan orsaka lungcancer, kärlkramp, åderförkalkning och andra otrevliga sjukdomar. Partiklarna är skadliga för alla organismer inklusive vanliga djur man hittar i den svenska naturen. Grillröken innehåller också den luktlösa och osynliga kolmonoxidmolekylen (CO) som binder sig till de röda blodkropparna (erytrocyterna) och förhindrar hemoglobinet från dess naturliga bindning. På så sätt försämras syreupptaget kraftigt eftersom hemoglobinet är nödvändigt för erytrocyternas syreupptagningsförmåga. Man ska därför aldrig grilla i ett icke-ventilerat utrymme där gasen CO inte kan spridas vidare till luften. Grilla definitivt inte med djur och barn som inte kan ta sig ut för egen maskin.

Grillrök bildas inte när man använder en elgrill, vilket kan vara en vägledande rekommendation om du vill slippa tänka på den giftiga grillröken. En kontrollerad rök får du med en gasolgrill, det finns flera bäst i test gasolgrill som kan användas nästan överallt.

Grilleld

grillar i skogen”Ingen rök utan eld” lyder ett klassiskt citat som mycket väl korrelerar till ämnet i den här artikeln. Det krävs en eld för att grillmaten ska värmas upp. Elden i sig är mycket farlig då den kan ge allvarliga brännskador som kan ge bestående komplikationer. Djur kan också brännskadas allvarligt, och för att vara human så brukar dessa djur avlivas för att bespara dem svårt lidande. Okontrollerad eld kan sprida sig och sätta fyr på såväl skog som snår och ris. Förutom att den kan döda djur så förkolnar den också träd där djur bor. Det gör att djuren måste flytta på sig och hitta nya platser, vilket rubbar ekosystemets balans. Det positiva med skogsbränder är att många insekter och vissa djur trivs bland de eldhärjade resterna. Inget ont som inte för något gott med sig, med andra ord.

Att plocka upp grillresterna

I Sverige är det enligt lag förbjudet att skräpa ned på offentlig plats, och naturen är på intet sätt exkluderad från denna bestämmelse. Förutom att man kan få böter ser det tråkigt ut. En tumregel är att lämna platsen så som man själv vill ha den vid ankomst. Beträffande påverkan på naturen (och i förlängningen djuren) är engångsgrillar mycket dåliga. Metallformarna som omgärdar grillarna är mycket svårnedbrutna och det kan ta flera decennier för naturen att bryta ned metall. Djuren kan ha svårt att hitta föda om det ligger farliga engångsgrillar i mängder på olika ställen i naturen. Om du nödvändigtvis måste använda en engångsgrill, släng den då i en soptunna när du har använt den och kontrollerat att den inte brinner eller ligger och pyr längre.

Köp istället en gasolgrill och var miljövänlig! Nackdelen med gasolgrillar är att man måste fylla på med grillkol jämt och ständigt. Grillkol kan hittas i valfri matbutik eller på någon bensinstation nära dig.